11 December, 2014

Ada Zombie Di Dalam Rumah...


Menurut Wikipedia, Zombie ialah mayat hidup yang digambar di dalam filem seram atau fantasi. Mayat adalah jasad yang sudah mati, tidak bernyawa. Bermakna, tidak lagi bertindak seperti jasad yang masih hidup. Disebabkan Zombie digambarkan sebagai mayat hidup, bolehlah kita bayangkan yang mayat tersebut masih boleh bergerak, tetapi tidak lagi bernafas, berkata-kata, makan, minum, dan lain-lain.

Ironinya, zombie sudah berada di dalam rumah kita sendiri pada hari ini. Ya, rumah kita, rumah saya, dan rumah anda semua. Tentu sekali bukan Zombie yang ditonton di kaca TV seperti cerita-cerita karya Mamat Khalid - Zombie Kampung Pisang, Zombie Kilang Biskut, dan lain-lain. Zombie di dalam rumah ini benar-benar mayat yang hidup!

Apabila ahli-ahli rumah masing-masing memegang telefon pintar, tablet dan laptop, hanyut dalam dunia maya secara tersendiri. Masing-masing sibuk dengan urusan rangkaian sosial dan permainan atas talian, sehinggakan tiada dialog dan perbualan dicetuskan sesama ahli-ahli rumah. Senyap sunyi, tetapi ada pergerakan fizikal sekali sekala. Maka, kita sendirilah Zombie di dalam rumah yang dikatakan itu...

0 maklum balas:

Post a Comment

Powered by Blogger.